Meelsubsidie niet bedoeld om lokale productie te ondermijnen'

Meelsubsidie niet bedoeld om lokale productie te ondermijnen'

03-11-2020

PARAMARIBO - Julio Bhikharie, directeur van De Molen, windt er geen doekjes om. “Het lijkt alsof er sprake is van bevorderen van de import ten opzichte van de lokale productie en dat vinden wij jammer.” Vrijdag maakte het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie bekend dat om de broodprijzen stabiel te houden meel ten behoeve van de broodproductie zal worden gesubsidieerd. 

Bhikharie, die 70 procent van de markt voorziet, is daar verbaasd over. Hij praat over "oneerlijke concurrentie". "We kunnen niet miljoenen blijven investeren om de markt te voorzien van meelproducten dan worden we kapotgemaakt met aangepast beleid zoals het komen weg te vallen van de invoerrechten die de importeurs zouden moeten betalen op meel die zij buiten de Caricom laten halen."

Volgens hem heeft De Molen lopende afspraken met de regering om meel goedkoop aan broodproducenten aan te bieden. "De werkelijke kosten voor meel waren toen SRD 220, maar om de broodprijs op SRD 0,85 te kunnen houden hebben wij het meel aangeboden voor SRD 185", vertelt de directeur.

Het resterende bedrag van de werkelijke kostprijs werd verrekend met de gelden die De Molen moet betalen aan de overheid voor de lening die de overheid met de Islamic Bank heeft gefaciliteerd om meelproductie te kunnen garanderen. "Met de unificatie van de koers is de werkelijke kostprijs hoger komen te liggen. De minister heeft aangehaald dat mijn kostprijs hoger ligt dan de meelimporteur, maar dat is vanzelfsprekend als die geen invoerrechten betaalt", benadrukt Bhikharie.

Volgens directeur Arun Hindori van Cirkel Group zal de nieuwe broodprijs helemaal afhankelijk zijn van de hoogte van de subsidie die de overheid zal geven voor de import van meel. Hij verwacht niet dat die minder dan SRD 100 per baal zal bedragen.

Hindori verduidelijkt dat de subsidie niet alleen zal gelden voor de importeurs van kant en klare meel, maar ook voor De Molen, de enige lokale meelproducent in Suriname die graan uit het buitenland importeert en daarvan meel vervaardigt. "Het gaat hier om de broodprijs betaalbaar te houden. Wij zullen altijd lokale productie ondersteunen, zoals het vervaardigen van meel uit cassave. Nu gaat het ook om een gezonde concurrentie tussen importeurs en de producent van meel."

Na het persbericht van de overheid liet de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) weten het te betreuren dat de regering importmeel zal subsidiëren. Voorzitter Wilgo Bilkerdijk zegt dat als de koers voor de US dollar blijft stijgen de werkelijke broodprijs natuurlijk omhoog gaat. "Maar daardoor kunnen we zien hoe de economie zich ontwikkelt en worden we met de neus op de feiten gedrukt dat we onze eigen productie moeten stimuleren. Met het subsidiëren van de import wordt niet bevorderd dat de lokale productie omhoog gaat", meent Bilkerdijk.

 

 

Aroen Jadoenathmisier, directeur Economische Zaken op het ministerie, bevestigt dat de subsidie niet slechts voor de importeurs zal zijn. Hij onderstreept dat de gesubsidieerde importmeel niet is voor het bakken van taarten en luxegebakjes of voor het maken van roti of bami. Daarom wordt er een administratie bijgehouden van alle bakkerijen. "Wij willen precies weten waar het gesubsidieerde meel naar toe gaat."

De directeur zegt dat er "totaal geen sprake" is van het ondermijnen van de lokale productie. "Er is op dit moment maar een lokale producent en die zal ook worden gesubsidieerd." Volgens hem is van alle spelers documentatie opgevraagd, ook van De Molen. Echter, de informatie van De Molen is onvolledig, "waardoor wij nog niet weten wat hun kostprijs is". 

Bronvermelding De Ware Tijd