Minister Walden tekent ‘Protocol van Overdracht’ directoraat Toerisme

Minister Walden tekent ‘Protocol van Overdracht’ directoraat Toerisme

09-12-2020

Minister Walden tekent ‘Protocol van Overdracht’ directoraat Toerisme

Donderdag 03 december heeft minister Saskia Walden van Economische Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie, het beheer over het directoraat Toerisme overgedragen, aan minister Albert Jubitana van Transport, Communicatie & Toerisme.

Het directoraat Toerisme was per 03 februari 2017 ondergebracht, bij het toenmalig ministerie van Handel, Industrie & Toerisme. Nu is het ministerie omgezet naar het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie. Het ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme (TCT) was per die datum (zonder Toerisme) ondergebracht bij het ministerie van Openbare Werken (OW). Het ministerie van TCT is nu weer een zelfstandig ministerie en Toerisme is daarvan een onderdeel.

Minister Walden wees er bij de overdracht op dat de twee ministeries veel raakvlakken hebben en daarom ‘onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn’. De EZ minister illustreerde haar statement door aan te geven dat ‘Toerisme, Economie, Ondernemerschap en Transport’, aan elkaar gekoppeld zijn. De ministeries zullen daarom de goede relaties welke zij met elkaar hebben opgebouwd verder invulling geven, door samen te werken op deze gebieden.

De bewindvrouwe gaf verder aan dat met name de toerismesector enorme potentie heeft voor Suriname en bij de verdere ontwikkeling van deze sector, veel werkgelegenheid wordt gecreërd in ons land. Dit betekent veel nieuwe banen maar ook veel nieuwe economische activiteiten. Binnen het toerisme kunnen verschillende branches zich ontwikkelen.

Minister Walden wil daarom dat de Surinamer bewust wordt van de enorme mogelijkheden, welke de toerismesector biedt. Het is belangrijk om deze sector “duurzaam te ontwikkelen”, gaf de EZ minister aan. De regering Santokhi/ Brunswijk werkt daarom aan verbetering van de toerisme sector. Volgens minister Walden zullen er gefasseerd aanpassingen worden gepleegd in de toerismesector. Deze verbeteringen leveren weer nieuwe kennis en inzichten op die ertoe zullen bijdragen, dat het toerisme in ons land naar een hoger niveau wordt getild.

Collega minister Albert Jubitana zei donderdag “ingenomen te zijn met de goede samenwerking tussen de twee ministeries”. Ook de TCT - minister waaronder Toerisme nu dus weer ressorteert zei bij de overdracht dat het stimuleren van het toerisme in Suriname, één van de top prioriteiten is de komende jaren, van het beleid van het ministerie van TCT. De bewindsman roept op tot samenwerking binnen deze sector, tussen de private sector en de publieke sector. Dit is volgens Jubitana een absolute voorwaarde voor het versneld ontwikkelen van de sector.  

Bij de overdracht van het directoraat ‘Toerisme’ waren de directeur van EZ, Aroen Jadoenathmissier,de directeur van Toerisme, Rabbin Boedha en algemeen Directeur Faridi Lila van TCT aanwezig.