Export traditionele producten goed voor Surinaamse economie

Export traditionele producten goed voor Surinaamse economie

16-03-2021
De Surinaamse ondernemer Wendell Paulus, die in Hong Kong Surinaamse producten produceert, had samen met zijn consultant, Joël Strijder, waarnemend directeur, Muganbane Poetisi van Ondernemerschap van EZ en onder directeur van internationale markt, Shailesh Ramsingh een onderhoud via zoom. Tijdens het gesprek, dat op 12 maart 2021 plaatsvond, is aangegeven, dat er een platform voor lokale ondernemers noodzakelijk is om traditionele producten te exporteren voor de internationale markt. Dit zal de economie van Suriname stimuleren. Wendel Paulus is in 2007 naar Azië vertrokken en heeft vanaf 2017
een eigen onderneming en een eigen merknaam voor zijn procucten in Hong Kong. Onder de naam Asopie Amazonian Natural Food produceert hij producten uit onder andere Podosiri, zuurzak en kersen. De ondernemer heeft aangegeven, dat hij te kampen heeft met heel wat uitdagingen. Het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (Min EZ) zal kijken naar oplossingen voor markt ready producten, die voor een goede afhandeling van de export naar Hong Kong en eventueel andere landen zal zorgen. Vermeldenswaard is het Ministerie reeds bezig is met diverse projecten voor de standaarden van de internationale markt. Daarnaast is EZ bereid om kosteloos ondernemerschap trainingen te verzorgen aan ondernemers, die behoefte aan hebben. Het ligt in de bedoeling dat er een samenwerking tot stand komt, tussen het Ministerie van EZ en de ondernemers.
Het versterken en faciliteren van bestaande (doorstartende) ondernemingen die het volgende mogelijk maken is het aanboren van nieuwe markten voor de ondernemers; nationaal alsook internationaal.