Ministerie van EZ zal CARICOM lidstaten trainen in gebruik CimSuPro

Ministerie van EZ zal CARICOM lidstaten trainen in gebruik CimSuPro

31-03-2021

Het Ministerie van EZ zal in samenwerking met een lokale consultant de CARICOM lidstaten trainen in het gebruik van CIMSuPro. Op vrijdag 26 maart 2021 heeft Minister Saskia Walden van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie samen met haar staf de 90ste Special Council for Trade and Economic Development (COTED) bijgewoond via video conference. De bewindsvrouw heeft de Special COTED toegesproken inzake het CARICOM Interactive Marketplace Suspension Procedure platform (CIMSuPro). CIMSUPro is een initiatief van Suriname, een product vanuit Public Private Partnership (PPP) tussen het ministerie, het Surinaams bedrijfsleven en de Caricom. 

CIMSuPro is in het leven geroepen als oplossingsmodel voor problemen die ontstonden bij de aanvraag voor opheffing van het invoertarief bij importen van buiten de CARICOM. Dit platform maakt het mogelijk dat ondernemers die op zoek zijn naar grondstoffen rechtstreeks in contact treden met potentiële aanbieders in de CARICOM. Thans verloopt het proces via het ministerie van EZ naar het CARICOM Secretariaat die het opstuurt naar de CARICOM lidlanden vice versa; dit proces duurt ongeveer 15 dagen werkdagen. Via bovengenoemd platform zal de procedure teruggebracht worden naar maximaal 5 dagen. Dit platform is inmiddels opgezet; echter dienen de functionarissen van de diverse CARICOM lidstaten getraind te worden in het gebruik ervan alvorens het operationeel wordt. Vermeld dient te worden dat de trainingen in feite in augustus 2019 in Suriname zouden plaatsvinden. Om dit te kunnen bewerkstelligen had het CARICOM Secretariaat een overeenkomst gesloten met De Caribbean Development Bank (CDB) om de reis- en verblijfkosten van de participanten die naar Suriname zouden afreizen te financieren. Echter moest men door logistieke redenen uitkijken naar een andere datum; door de COVID 19 pandemie is thans besloten om de training virtueel te verzorgen.

 

Deze training is gericht om de focalpoints (moderators) van de CARICOM lidlanden te trainen in het gebruik en beheer van het CIMSuPro platform. Ook krijgen ondernemers het voorrecht om binnen dit systeem hun producten te adverteren op de virtuele marktplaats.

Kortom, het gebruik van CIMSuPro zal alleen maar leiden tot het vergemakkelijken en versterken van de handel tussen de CARICOM lidstaten. De bewindsvrouw heeft de vergadering voorgesteld de training van CIMSuPro virtueel te houden op 18 of 19 mei 2021.