KMO Unit

Klein en Middelgrote Ondernemingen (KMO) Unit

Bent u een startende of doorstartende ondernemer en heeft u financiering nodig voor uw onderneming? Zoja, dan kunt u terecht bij de KMO Unit voor een financieringsaanvraag.

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme vindt het belangrijk dat er voldoende financieringsmogelijkheden zijn voor startende en doorstartende ondernemers. Daarom is er een samenwerkingsovereenkomst tussen het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, de KMO Unit en de banken die bereid zijn om leningen te verstrekken tegen een aantrekkelijke rente. Dit is mogelijk omdat de middelen van het KMO fonds worden gestort in het Garantiefonds en geadministreerd door de Nationale Ontwikkelings Bank. Een belangrijke afspraak is dat indien ondernemers geen of onvoldoende onderpand hebben, de bank een beroep kan doen op het Garantiefonds.

KMO Unit
De KMO Unit is een werkarm van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme die zich bezig houdt met het begeleiden en monitoren van ondernemers tijdens en na het proces van hun financieringsaanvraag. Ondernemers uit alle sectoren kunnen via de KMO Unit een financiering aanvragen. De financieringen zullen verstrekt worden door de lokale banken tegen een speciale rente. Begin 2019 is het ministerie een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Coöperatieve Spaar- en kredietbank GODO en Hakrinbank N.V. Het ministerie wil zoveel mogelijk banken in Suriname betrekken bij dit proces.

Doelstelling
De KMO Unit houdt zich bezig met de monitoring, begeleiding, samenwerking en onderhandeling met de banken, teneinde de financieringsaanvragen in goede banen te leiden.

Doelgroep
De doelgroep die voor een financiering in aanmerking komt zijn startende en doorstartende ondernemers (Kleine en Middelgrote Ondernemingen). Tot deze categorie behoren ondernemingen waar minder dan 250 personen werkzaam zijn.

Aanvraag
Ondernemers kunnen via de KMO Unit een financiering aanvragen met een speciale rente van minder dan 10%. De documenten die vereist zijn bij een financieringsaanvraag zijn:
- Geldig identiteitsbewijs
- CBB- uittreksel
- KKF- uittreksel
- Businessplan
- Geldige bedrijfsvergunning/toestemming DC
- Inkomsten-uitgavenstaat van de afgelopen 6 tot 12 maanden
- Copy voertuigpapieren
- Diploma’s en certificaten
- Offerte voor het bedrijfsdoel
- Huurovereenkomsten of kwitanties
- Banksaldo opgave
- Laatste loonslip
- Werkgeversverklaring
- Bankafschriften van de afgelopen 3 maanden
- Hypothecair uittreksel en perceelkaart
- Goedgekeurde bouwtekening en begroting
- Taxatierapport (niet ouder dan 2 jaar)

De financieringsaanvraag kan ook plaatsvinden bij een van de dependances van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. De dependances zijn gevestigd in:
- Wanica: Tawayariweg nr. 20 te Lelydorp
- Nickerie: Van Idsingaweg nr. 65 Telefoon: 210870
- Atjoni: Commisariaat Sipaliwini resort Boven Suriname Telefoon: 402080 tst. 1070
- Brokopondo: Aloesoebanja weg nr. 1 Telefoon: 324045
- Commewijne: Wilhelminastraat nr.45 Telefoon: 355073
- Albina: Luitenant weyneweg nr. 25 Telefoon: 342190
- Moengo: Julianaweg nr. 72 Telefoon: 344017
Voor meer informatie kunt u bellen/appen of persoonlijk langs komen bij de KMO Unit of bij een van de dependances.


Ondernemerschapstrainingen
De KMO Unit organiseert samen met de afdeling Training en Educatie van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme trainingen over Ondernemerschap en het schrijven van een bedrijfsplan. Hiermee wordt het ondernemersklimaat van Suriname gestimuleerd. De KMO Unit werkt ook samen met andere organisaties om trainingen te verzorgen.

Deelnemers van de training “Ondernemerschap en het schrijven van een bedrijfsplan” dd. 4 juli 2019 in Vergaderzaal West van MinHI&T

Training “Ondernemerschap en het schrijven van een bedrijfsplan”
dd. 4 augustus 2019 te Commewijne

Organisatiestructuur

Partners
- Banken
- Donor organisaties
- Private organisaties

Adres: Fred Derbystraat # 81
Paramaribo, Suriname

Telefoonnummer: 402080 ext. nr. 1071

Whatsapp: +597 8951447

Facebook/Instagram: KMO Unit

Emailadres: kmofonds@minhi.gov.sr

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag
08:00 - 14:00 uur