Amea Pineapple Industries NV in startblokken voor opzet van verwerkingsfabriek

Amea Pineapple Industries NV in startblokken voor opzet van verwerkingsfabriek

23-12-2019

Tijdens het bezoek van de IFS-commissie aan Amea Cashew & Pineapple Industrie NV op 19 december 2019, heeft directeur Wensly Perea benadrukt, dat hij erkentelijk is voor de financiële ondersteuning vanuit het Innovation for Firms Suriname (IFS) programma. Dit programma wordt uitgevoerd door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

Het IFS-programma heeft het bedrijf in staat gesteld om onder meer de noodzakelijke machines aan te schaffen voor het verwerkingsproces. Het wachten is nu op de oogstmachine, spoelbak, mini graafmachine en zonnepanelen. Hij waardeert dan ook het bezoek van de IFS-commissie aan zijn bedrijf.

 

Volgens dhr. Perea, zit zijn bedrijf nu in de fase, waarbij er naast het bovengenoemd project, voorbereidingen worden getroffen voor het opzetten van een verwerkingsfabriek. Het ligt in de bedoeling, dat er ananasconcentraat, chunks en dubbeldrank op de markt zal worden gebracht. Het streven is, om in feb 2020 van start te gaan met de bouw van de fabriek, conform internationale standaarden. Vermeldenswaard is dat vanaf het begin van het project, door tussenkomst van een relatie in Nederland, dhr. Perea in contact is gebracht met enkele Costa Ricanen. Er zijn twee Costa Ricanen aan het project verbonden, namelijk een productiemanager en een technische ingenieur, die het project op afstand begeleiden. De deskundigheid uit Costa Rica is van belang, daar dit land aan top staat wat betreft het telen van ananassen.

Bij Amea Pineapple Industrie werken thans 11 medewerkers, waarvan 8 uit vrouwen bestaan. In hen vindt dhr. Perea zeer gemotiveerde en hardwerkende arbeiders. Van de 239 ha grond dat ter beschikking is, is thans 17ha in productie. Op 1 ha wordt 90.000 ananasplantjes beplant. Per dag worden 1000 ananassen geoogst en het duurt ongeveer 17 maanden, voordat een ananasplant vruchten draagt. Het ananasbedrijf zet haar product momenteel lokaal af aan bedrijven en weder opkopers. Om de productie op te voeren zal er gewerkt worden met ongeveer 15 “outgrowers”. Deze gaan niet alleen op in structie van Amea Pineapple NV moeten planten, maar naar zeggen van dhr. Perea zal ook alles van deze outgrowers worden bijgehouden, omdat hij kwalitatieve en gecertificeerde ananassen wil hebben en ook zijn productie daarop wil afstemmen.