Lachgas verboden voor recreatieve doeleinden

Lachgas verboden voor recreatieve doeleinden

06-02-2020

Ter bescherming van de volksgezondheid in ons geliefd land Suriname heeft de  minister van het Ministerie van Volksgezondheid, Antoine Elias  na overleg met de Minister van Handel, Industrie en Toerisme Stephen Tsang besloten per ministeriele beschikking van 10 januari 2020 no. 131, het gebruik van  lachgas (N2O) te verbieden voor  recreatieve doeleinden. Dit besluit is het gevolg van de problemen, die zich hebben voorgedaan met dit middel rond de jaarwisseling. Er was sprake van verkoop van lachgas aan een ieder, ongeacht de leeftijd. Lachgas mag alleen gebruikt worden voor medische doeleinden, als inhalatie onder strikte supervisie in het ziekenhuis en voor industriële doeleinden.

De korte termijn effecten voor de gezondheid zijn:

  • Duizeligheid, verwardheid, gevoelloosheid, evenwichtsverlies evt. flauwvallen,

Versnelde hartritme, ernstige hoofdpijn, bevriezingsverschijnselen, tintelingen van handen en voeten, bevriezen van lippen en longen bij rechtstreeks gebruik vanuit een gasfles.

De lange termijn effecten zijn:

  • Vitamine B-12 te kort, Neurologische stoornissen zoals hersenbeschadiging met als gevolg verlamming

Als lachgas in combinatie met alcohol,  dat op de ademprikkel van de mens werkt gebruikt wordt kan dit leiden tot een hartstilstand.  De gezondheidszorg is niet alleen de taak van de overheid,  maar elke Surinamer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gezondheid. Chill of ontspan met mate en breng je gezondheid en dat van anderen niet in gevaar. Lachen is gezond maar het gebruik van lachgas is verboden.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met:

Het ministerie van Volksgezondheid

Uitvoerend Bureau van de Nationale Anti- drugs Raad

  1. Vriesdelaan # 1, Paramaribo - Suriname

Tel: (597) 424514