SSB informeert bedrijven over WTO-TBT verdrag

SSB informeert bedrijven over WTO-TBT verdrag

22-11-2019

Daar het Surinaams Standaardden Bureau (SSB) het informatiepunt is van het  Wereldhandelsorganisatie Technical Barriers to trade (WTO-TBT) verdrag, voor lokale als buitenlandse bedrijven, heeft zij op 21 november 2019 een workshop over de functies van een WTO-TBT gehouden. De deelnemers zijn tijdens deze bijeenkomst geinformeerd over de verschillende standaarden, het etiketteren, het eping platform; dit is een gebruikersvriendelijke platform die richtlijnen en informatie verschaft over regelgeving van het exporteren van goederen naar Europa. Ook kregen de participanten via dit platform de gelegenheid  hun mening te geven over zo’n regelgeving. Het platform geeft ook de mogelijkheid om de notificaties te beperken tot product of land. Verder  hebben de deelnemers tools aangereikt gekregen voor het exporteren van producten naar het buitenland.

Ruth van Gom, marketing en Sales manager van SISHADO gaf de participanten tools aan gereikt die van belang zijn voor een goede export. Bij iedere tool hebben de uitgenodigden links gekregen naar een website, om zich te registreren voor het ontvangen van nieuwsbrieven. Deze nieuwsbrieven gaan over de ontwikkelingen die plaatsvinden in Europa. Zo is erin opgenomen, dat duitsland overstapt naar kartonnen verpakking.

Over de Caribbean Export Development Agency (CEDA) wordt er aangegeven wat de ontwikkelingen zijn in het Caribisch gebied. Ook van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) zijn de nieuwsbrieven voor lokale ontwikkeling aan orde gekomen. Aan deze workshop deden bedrijven zoals: Fernandes ice cream en bakkerij, CIC en VSH mee.