De internationale olieprijs

De internationale olieprijs

01-09-2021

De internationale olieprijs

De wereldmarktprijs voor ruwe olie heeft in de eerste helft van augustus 2021 een sterke val doorgemaakt van US$ 73.85 naar US$ 66 per barrel (1 vat = 159 liters). Deze keldering van de olieprijs kan worden toegeschreven aan de dalende vraag als gevolg van de stijgende  Covid-19 besmettingen gevallen wereldwijd en de daarmee verband houdende frequente lockdown maatregelen.Thans is er een licht stijgende trend waar te nemen. De prijs voor ruwe olie is momenteel US$ 67.69 per barrel.

De pompprijzen in Suriname worden thans berekend volgens een nieuw systeem ingaande 3 juli 2021. Er worden voortaan maximumprijzen vastgesteld voor een periode van een maand welke afhangt van de gemiddelde prijsnotering voor diesel en gasoline en de gemiddelde koers van de Centrale Bank van Suriname. De maximumprijzen zijn voor alle oliemaatschappijen identiek. Echter, elke pomphouders is vrij om onder de maximumprijs te verkopen.

De maximum pompprijs voor de maand augustus 2021 hangt af van de gemiddelde internationale prijsnotering voor diesel en gasoline van de maand juli 2021. Fluctuaties in de internationale prijsnotering werken hierdoor geleidelijk door in de maximum pompprijs.

Tabel 1: de internationale prijsnotering voor  diesel en gasoline is vergeleken met het gemiddelde prijs in augustus 2021 ten opzichte van juli 2021.

 

Bij zowel diesel als bij gasoline zijn er dalingen in de gemiddelde prijsnotering te constateren van respectievelijk -2% en -0.1%.  Deze minimale daling kan bij de berekening van het gemiddelde over de hele maand augustus weggenomen worden door de verwachte stijging in de tweede helft van de maand augustus 2021. In de onderstaande grafiek treft u het verloop van de prijsnotering voor diesel aan ( Platts ULSD) en voor gasoline  ( Platts UNL 87 en  UNL 93) in US$ per gallon juli - augustus 2021.