Minister Saskia Walden spreekt Caricom lidlanden toe bij opening training CIMSuPro

Minister Saskia Walden spreekt Caricom lidlanden toe bij opening training CIMSuPro

02-09-2021

Om de intra-regionale handel en productie binnen de CARICOM te bevorderen en  de CARICOM lidlanden te trainen in het gebruik en het beheren van het Interactive Marketplace Suspension Procedure (CimSuPro), is vanuit het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie op 31 Augustus 2021 een aanvang gemaakt met een training over het gebruik van dit platform.

Vóór aanvang van deze training sprak Minister Saskia Walden dhr. Bernard Black vertegenwoordiger CARICOM Secretariaat,  de participanten van de diverse CARICOM lidstaten en de trainers toe. In aanwezigheid van de directeur dhr. Aroen Janoenathmissier heeft zij al deze personen toegesproken. CimSuPro is een initiatief van Suriname en volledig ontwikkeld door een Surinaamse ondernemer.

De bewindsvrouw bracht een speciale dankwoord uit aan het CARICOM secretariaat en the Caribbean Development Bank voor hun enorme ondersteuning en  financiering van dit project. Ze gaf verder aan, dit initiatief toe te juichen en volledig te ondersteunen aangezien deze virtuele marktplaats groeimogelijkheden biedt aan niet alleen lokale ondernemers maar ook aan ondernemers uit de diverse lidstaten.

Tevens zal met dit platform niet alleen de procedure voor vrijstelling van invoerrechten worden verkort, maar tegelijkertijd ook transparantie worden gebracht binnen het geheel proces. CimSuPro is een virtuele marktplaats waarop producten vanaf grondstoffen tot eindproduct kunnen worden aangeboden. Tevens is CimSuPro het virtueel loket waar vrijstellingen van invoerrechten kunnen worden aangevraagd. Het gebruik van het CimSuPro platform, zal kort samengevat ervoor zorgdragen dat de handel tussen de CARICOM lidstaten wordt vergemakkelijkt.

Deze training zal zich voornamelijk richten op focalpoints van de CARICOM lidlanden. Er is daarom besloten om eerst opzoek te gaan naar handelaren/producenten van producten en afzetmarkten binnen de CSME. Ook krijgen ondernemers de voorkeur om binnen dit systeem hun producten te kunnen adverteren op de marktplaats. De CimSuPro  moderators training zal virtueel worden verzorgd in samenwerking met het CARICOM Secretariaat en de consultant Dhr. Ruben Tjok.